Kursrecensioner

Värkstadens rehabiliteringskurser

Kursdeltagares recensioner

Värkmästar-utbildningen

”Detta är en it-utbildning med exeptionell hög kvalitet.”

”Jag tycker kurserna varit mycket givande med ett mycket bra upplägg, bra handledning och intressanta diskussioner i viktiga ämnen som gett mig nya insikter och fått mig att utvecklas och växa som människa. Jag har gått många utbildningar och kurser i mitt liv men tycker det här är den mest givande av dem. Det har varit värt varenda krona.”

”Genom kurserna känner jag mig mer positiv och ser i högre grad det positiva i saker och ting. Jag tycker jag accepterat min värk och tycker att det går att leva ett bra liv med värk. Har också accepterat min egentliga arbetsförmåga, istället för att sträva efter något som bara varit en dröm och önsketänkande om hur jag skulle vilja att det var, men som aldrig varit realistiskt. Tycker jag blivit bättre på att ta hänsyn till mina egna behov och sätta gränser och säga nej. Även andra har i min omgivning har märkt det och uppskattat att jag kan säga nej på ett annat sett än tidigare. Känner mig allmänt mer harmonisk, trygg och stärkt i mig själv.”

”Har försökt med samtal, men innan orden lämnar munnen så har jag censurerat mig själv så många gånger att det blir liksom inget kvar. Här kan jag tänka igenom vad jag ska ’säga’. Det jag ’säger’ behöver inte rymmas inom 40 minuters besökstid hos terapeuten. Jag kan dessutom gå tillbaka och se hur jag skrev tidigare. Jag kan också läsa svaren hur många gånger som helst.”

”Jag har alltid velat att det skulle finnas någon neutral bikt, något för oss icke-katoliker, dit man kunde gå, säga vad man gjort, och där någon säger några lugnande ord, t.ex. att man är förlåten. Denna Internetrehabilitering kanske är det närmaste en sådan profan bikt man kan komma.”

”Här kan vi blotta oss och klä på oss efter humör, och samtidigt får vi kika in i andras ’behandlingsrum’ och höra hur de har tänkt. Dessutom kan jag läsa hur jag tänkte och vad jag sa. Hos psykologen har orden bara försvunnit in i psykologens tankevärld. Jag vet inte hur de togs emot eller vad de väckte för reaktioner. Här får jag reaktioner. Kanske inte alltid de jag ville ha, kanske ibland just de jag behövde. Jag kan komma och gå när som helst. Det är lättare att vara öppen över nätet. Det känns inte lika nära.”

”När jag läser det jag skrivit ser jag hur hård jag är och har varit mot mig själv. På pappret ser tankarna sjuka ut. Nu har de kommit ut ur huvudet och ned på papper. Jag ska göra mitt bästa för att inte släppa in dem igen.”

”Jag överlevde med hjälp av kognitiv beteendeterapi (KBT). Men om jag ska jämföra denna Internetrehabilitering med KBT, så skulle jag vilja likna KBT vid en helgkurs i överlevnadsteknik och denna utbildning som den stora fördjupningskursen. Så känns det. Det är så många begrepp som jag känner att jag börjar förstå djupt inne i mig själv; självkänsla, skam, skuld, försvar för att nämna några. Det är något om mitt inre som börjar klarna. Jag har börjat min praktik, och det är spännande. Jag kan se ett TV-program och helt plötsligt faller en pusselbit på plats, en tolkning som jag inte skulle ha gjort förut.”

”Jag är väldigt nöjd med de här kurserna och har lärt mig mycket om hur människor faktiskt fungerar. De ganska provocerande frågorna, har tvingat mig att se destruktiva bitar i mitt sätt att vara och tänka, som jag tidigare försvarat eller inte ens varit medveten om. Jag har förstått att jag alltid har ett val: Jag kan välja att ”se” eller inte ”se” de problem som finns, hur jag ska förhålla mig till det som händer, vad jag ska göra nu och att inte låta värken ta över mig.”

”Min fysiska hälsa kanske inte är så mycket bättre, men den besvärar mig inte så mycket. Jag tar det som det kommer och behåller ändå mitt egenvärde. Så var det inte förut. Min psykiska hälsa är enormt mycket bättre. Grubblar knappt alls. Förut började jag grubbla direkt jag vaknade tills jag somnade. Nu har ”mina röster” slutat hoppa på mig hela tiden. Jag har t om sagt till en person att ”det får du ta ansvar för själv” utan skuldkänslor. Fantastiskt!  Och om jag grubblar över något så stannar det inte kvar i eviga tider hos mig. Förr eller senare släpper det och det är ju en insikt som är ny för mig.”

”Jag har lärt mig ofantligt mycket under alla de tre kurserna. Jag är praktisk taget  smärtfri och kan hantera situationer kopplade till smärtan. Bara det i sig är något så stort att jag inte har ord! Känner mig stolt!”

”Jag skulle säga att att gått igenom en till pånyttfödelse, nämligen den att börja bygga om min identitet. Efter alla aha-upplevelser och pinsamma avslöjanden om mig själv i Värkstaden, t.ex. att min identitet byggde så mycket på vad andra tycker, skalades jag liksom av och kände mig ett tag som ingen alls. Tack och lov stannade jag inte där, utan har börjat bygga upp mig igen inifrån, jag formulerar vad som är viktigt för mig, vad jag tycker om och inte tycker om, vem jag vill vara. Det är väldigt häftigt att vara med om detta, nu när jag är på väg uppåt igen, även om det är jobbigt på många sätt. Det är lite som att vara en ny människa.”

”Jag är säker på att denna kurs kommer att ge ökad effekt med tiden. Detta som vi fått lära oss är något av det viktigaste som går att lära sig. Det handlar om så grundläggande mänskliga beteenden.”

”Värkmästarutbildningen blev vändpunkten för mig. Jag fick innan mycket stöd av sjukvården utifrån vad de idag kan erbjuda men Värkstaden tog vid där sjukvården slutade. Kurserna blev den stora vändpunkten där jag kuggade om mitt inre. Värkmästarutbildningen är det bästa jag gjort för mig själv och min egen livskvalitet.”

Acceptans-kursen

”Att läsa texten ’Att acceptera det oacceptabla’ och sedan börja jobba med min oro har gjort att jag ser på mina problem från ett annat håll.”

”Jag har släppt tanken på att allt ska bli som förut.”

”Det känns som om min självkänsla har blivit bättre. Jag kände mig värdelös som inte orkade arbeta mer än halvtid. Nu har jag på något vis fått en viss distans till det.”

”Jag känner mig gladare och mer positiv. Jag börjar inse att smärtan inte är mitt största problem. Jag har jobbat med fel problem tidigare.”

”Mitt välbefinnande är bättre. Jag känner mig mer harmonisk och lugn i kroppen.”

”Det känns som om det verkligen har hänt något sedan jag började, inte minst när det gäller mina skamkänslor, bl.a. för att jag inte jobbar.”

”Jag har lärt mig att avbryta grubblandet, och jag har börjat tänka mer positivt. Det har påverkat även resten av familjen positivt.”

”Den väsentligaste förändringen är troligen min förändrade attityd och inställning till smärtan, dvs. att inte låta den ta överhanden.”

”Jag har börjat planera på ett helt annat sätt. Jag avstår inte från roliga saker bara för att jag är rädd att bli sämre. Jag bryr mig inte om värken på samma sätt som tidigare. Den dominerar inte vad jag gör i samma utsträckning som tidigare.”

”Allt oftare säger jag att jag börjar lära mig att leva med värken. Jag mår bättre och bättre.”

”Jag har blivit bättre på att sätta gränser och sätta mina behov i första hand. Det har lett till att jag har fått mer livsglädje.”

”För några veckor sedan vågade/orkade jag knappt promenera och nu känns det som om det är Göteborgs-varvet (halv-maraton) som gäller nästa år.”

”Det känns som om jag har annat att fokusera på än att må dåligt så varför ska jag oroa mig.”

”Det viktigaste som jag tror har hänt är att jag kom på hur mycket jag tänker utan att jag ens är medveten om det.”

”Kursen har helt klart ökat min medvetenhet angående många saker, bl.a.  hur stor plats ska smärtan få. Mitt tänk har ändrats. Det här med acceptans är stort – och svårt. Men ja ska fortsätta att jobba på det. För mig finns det nåt slags lugn i både acceptansen och att göra medvetna val.”

”Sammantaget har jag fått ett helt annat lugn och kan se på flera små vardagssituationer där jag blir berörd att dom ofta har koppling till att jag inte godkänt mig själv utan varit mycket kritisk istället. Så nu badar jag i positiva omdömen om mig själv och känner mig renad efteråt. Tänker även annorlunda om hur jag tilltalar och stöttar mina barn.”

”Jag har haft svårt att känna mig riktigt glad på länge men den här kursen känns som en bra chans att utmana alla gamla spöken som jag nu radat upp för att syna i sömmarna. Att läsa igenom texten om acceptans har varit nyttigt. Det har ställt saker och ting på huvudet och det är nog en bra början.”

”Jag tycker att kursen har hjälpt mig mycket på kort tid. Jag är mer positiv, lite lugnare och gladare. Det passar mig bra att jobba så här. Även om jag är ensam så är jag ändå inte ensam. Jag kan alltid kontakta dig och få stöd och någon att ”bolla med”.”

”EFT har fått mig mer klar tänkt. Jag är inte så insnöad på oro. Det hjälper otroligt mycket på oro och lindrig värk.”

Vändkursen

”Jag trodde aldrig att jag skulle lära mig så mycket om mig själv. Jag har verkligen haft det jobbigt på ett bra sätt, för det har kommit något bra ut av det. Det var flera ömma tår än vad jag trodde och det har inte alltid varit bra saker, men det har var bra att jag fått veta. Jag förstår ju att mitt egentliga arbete börjar nu, med att ta ansvar för mig själv och mitt liv. Jag skulle verkligen rekommendera denna kurs till alla. På dessa 12 veckor har jag lärt mig mer om mig själv än vad jag gjorde hos min psykolog som jag gick hos i 6 års tid, varje vecka.”

”Acceptans- och Vändkurserna gav mig värktyg att börja leva med min kropp istället för mot den. Att leva mot min kropp var min väg till utbränning, att leva med min kropp är vägen till att må bättre och att ha ork och energi att uppmärksamma vardagens solglimtar.”

”Det kändes som kursen (Gunilla) drog upp en rullgardin framför mina ögon, och jag fick en helt ny syn på min situation.”

”Slutuppgiften på kursen var att lämna in en förändringsplan. Jag tog den uppgiften på stort allvar och bestämde mig för att detta var ett gyllene tillfälle att inte bara skriva en förändringsplan utan att också bestämma mig för att följa den till punkt och pricka. Och det har jag gjort.”

”Jag är så glad att jag har fått ta del av, och lärt mig så otroligt mycket genom att gå kursen och läst alla inspirerande böcker. Allt har en mening och jag blir bara mer övertygad om att det är så för varje dag som går. Jag bestämde mig för att aldrig mer tänka negativa tankar utan plocka fram det positiva som finns i det mesta som händer, efter att jag gått kursen och skrivit min genomförandeplan.”

”STORT TACK för att du genom denna kurs har fått mig att börja tänka, fundera och förstå så mycket mer här i livet.”

”Det är helt otroligt vad som händer när man väl bestämmer sig! Det känns som en lavin kommit i rullning, och den går inte att stoppa. Alla som träffar mig numera tycker att jag ser så frisk, glad och annorlunda ut. De som har känt mig länge frågar lite undrande, har Du träffat någon, det ser ut som om Du är förälskad? Då förklarar jag stolt och glatt att jag ÄNTLIGEN har hittat och träffat MIG SJÄLV! Det bästa med den här förälskelsen är att jag inte kan bli lämnad igen, för det är ju i mig själv jag är förälskad och jag bestämmer om jag vill fortsätta att må så här bra, och DET vill jag!”

”Jag fick hjälp på kursen att hitta min egen inneboende kraft och har insett att bara jag själv måste bestämma mig för att förändra mig. Visst, det tyckte jag att jag hade gjort tidigare, men jag förstår nu att det var andras påtryckningar och åsikter jag försökte förändra mig efter. Skillnaden nu är att jag har kommit till så många insikter som jag tidigare trodde var omöjliga. Jag känner mig som pånyttfödd! Jag har faktiskt mycket mer värk nu, p.g.a. att jag gör saker som är tunga och krävande, men jag mår så mycket bättre psykiskt att jag tycker att det är värt det. Jag har fått en livsglädje igen, det känns som jag är kär i mig själv och själva livet.”

”När jag under kursen vågade släppa taget om min oro, visade det sig att allt inte brakade ihop. Tvärtom, jag fick massor av förståelse och hjälp från oväntat håll. Visst fick jag ta tag i en massa obehagliga saker jag skjutit undan, för det var jag specialist på att göra, men jag lärde mig att sluta upp med att i mitt huvud älta min oro och istället direkt ta tag i obehagligheterna i den takt de dök upp. Jag lärde mig också att ta fram och hitta allt positivt och göra det bästa av det, för det finns alltid något positivt även i det negativa, hur konstigt det än låter. Det ser jag nu.”

”Jag fick lära mig att börja tänka om, när jag gick Vändkursen. Först gjorde det väldigt ont. Jag tyckte många gånger att Gunilla hade helt fel, hur kunde hon förstå min situation? Jag var ju unik och inte som alla andra, trodde jag! Ett par gånger tänkte jag sluta på kursen, för att jag blev både sårad och ledsen. Kände mig påhoppad. Men sedan började jag fundera, upptäckte jag att det var jag som måste ändra mig. Sluta upp att älta och bryta min isolering som värk och sjukdom skapat. En isolering som till slut blev min snuttefilt och hinder för utveckling. Det var också en skön bekräftelse att få möta andra i samma situation. Inse att vi alla har ungefär samma problematik i grunden, även om det utåt verkar så olika. Jag var bitter, kände mig obehövd, obekräftad och framförallt ett offer, så illa som myndigheterna behandlade stackars mig. När jag tog beslutet att själv börja förändra mitt liv och min situation så hände plötsligt allt. Jag blev bekräftad, lyssnad på, erbjuden hjälp och massa annat, som jag troligtvis hade fått även tidigare, om jag hade haft en annan framtoning.”

”Tack för att Du fick mig att öppna mina ögon och börja se livet i ett ”ärligt” perspektiv. Det vill säga att jag numera lever efter mina egna villkor, och struntar fullständigt i vad andra obetydelselösa människor tycker!”

”Efter att ha kämpat mig igenom Acceptans- och Vändkursen har jag bestämt mig för att nu ska det hända något. Det har varit helt fantastiskt att jag fick möjligheten att vara med på den här resan!”

”Alla är mycket imponerade över min förändring, och mest förvånad är jag nog själv, om jag ska vara ärlig. Det har lagt sig ett stort LUGN över mig och jag känner mig så TRYGG i mig själv för första gången sen jag blev vuxen!”

”Kursen har varit väldigt bra. För mig har det passat perfekt att själv bestämma när jag ville ägna mig åt kursen och att få svar så snabbt på en fråga eller kursuppgift har betytt mycket, som att ha en privatlärare. Jag har under de här veckorna blivit lugnare, gladare och känner mig mer trygg inför framtiden.”

”Jag tycker om den här kursen. Den griper tag i mig, och får mig att tänka på ett mer strukturerat sätt. Jag får insikter om mig själv hela tiden, och förstår min roll i livet något lite bättre för varje vecka som går.”

Renoverings-kursen

”Varför slår jag på mig själv? Snacka om självdestruktivitet. Jag ägnar mig åt galna tokiga uppdrag som jag trott varit min personlighet innan Gunilla dök upp.”

”Det är verkligen så att det händer jättemycket för mig nu. Det känns så fantastiskt! Resultatet har blivit att jag varje dag överraskar mig själv och min omgivning och jag känner det som om jag släpps ut ur ett fängelse.”

”Jag känner faktiskt att jag har mer ork, vet ej varför men det är ändå så.  Min dotter har observerat det också.  Jag vilar mindre. Det känns som om jag hanterar stressen bättre och att den inte sänker mig som den gjorde förr.”

”Jag inser nu att jag har sett fel jag egentligen inte haft. Nu känns det helt ok att jag är jag.”

”Jag tycker att jag har gjort stora framsteg under Värkmästarutbildningen. Det som framförallt hänt under Renoveringskursen är att insikterna börjar landa i mig. Jag börjar se vem jag är och vad jag vill. Jag kan, när jag är lugn och får fokusera, tänka goda tankar om mig själv. och jag har ibland kunnat släppa på en del rädslor, t.ex. rädslan att få ont.”

”Att gå dessa kurser har varit mycket jobbigare och mycket bättre än jag trodde.”

”Jag tror att jag successivt under kommer göra framsteg på alla möjliga områden. Det känns så nu, att inget riktigt är omöjligt. Jag förväntar mig förändringar i livet också, inte bara i tanken.”

”Enligt min man och min sjukgymnast har det skett mer konkreta förändringar än jag själv ser.”

”Jag har absolut fått hjälp att vända min ’atlantångare’, men jag har inte hunnit köra så långt i rätt riktning än. Jag har märkt att processerna är ganska långsamma från att läsa, till att ta in, till att förstå, till att acceptera, till att vilja, till att besluta, till att leva det.”

”Jag har lärt mig och accepterat att det är ok att vara jag. Det är en skön känsla som går utanpå det mesta som jag varit med om. Kursen har också gett mig ett skydd mot jobbiga saker. När något jobbigt kommer så upplever inte jag att det skjuter mig totalt i sank, utan jag kan fortfarande tänka och ta saker pö om pö.”

”Under renoveringskursen har mycket från acceptans- och vändkursen landat och fallit på plats. Det har varit tungt att ta in, och det har gått åt mycket energi.Att hitta tillit och värktyg att kunna påverka sin situation har varit befriande. Jag behöver jobba vidare, men upplever att jag har tagit ett jättekliv framåt.”

”Så många frågor och inlägg till mig som jag fått här på kursen har jag inte fått en bråkdel av under mitt liv. Nu har jag fått en mycket god chans att lära mig en del om mig själv som jag inte skulle upptäckt annars och hur jag kan gå vidare, jag skulle vilja påstå att det är en ’Unik Chans’!”

Värkstadens ledarutbildning

Hållfasthetslära

”Fantastisk bok, vilken kurs! Jag vill verkligen tacka dig för den här lyxiga resan. Jag förstår inte att kursen inte ges på universitetet till alla personer som arbetar i den mänskliga sektorn men jag hoppas på att fler personer får ta del av din kurs som hjälper människor att upptäcka sig själva.”

”Jag var rädd att denna kurs skulle öka stresskänslan, men jag tycker att den i stället har minskat under den här månaden. Nedstämdheten har lättat. Tröttheten har en annan karaktär. Den är mera tankemässig än känslomässig känns det som. Jag känner också mera glädje.”

”Jag skulle kunna ge dig många exempel på att kursen gett mig en inre trygghet att våga ”lyfta på locket” utan att känna rädsla.”

”Kursen har hjälp mig att pussla ihop mitt liv. Det är den bästa jag kurs jag någonsin har gått.”

”Jag tror att den här kursen har räddat mig liv. Jag har fått fördjupad insikt och jag har accepterat en del symptom som jag måste leva med. Smärtan har blivit en del av mitt liv. Jag kan hantera den på annat sätt. Jag vill tänka vidare hur kan jag få andra att förstå samma sak och framför allt, hur jag ska kunna ge mina egna barn den här kunskapen som är så viktigt för att kunna leva ett harmoniskt liv.”

Värkstadsledarkursen

”Jag är mycket nöjd med kursen. Den har gett mig mycket inspiration och idéer som jag tar med mig till mina rehabiliteringsgrupper.”

”Kursen har gjort att jag har vuxit som ledare. Jag har faktiskt märkt att jag min ledarstil har förändrats under dessa fyra veckor.”

”Den här kursen har stärkt mig i min ledarskapsroll och jag har fått mer kunskap i hur man ska leda en grupp pedagogiskt. Den har också gett mig mer kunskap i hur man ska formulera frågor och svar så att det sätter igång en ”process” hos deltagarna. Jag har fått många tips och ideér på bra pedagogiska övningar som jag kommer att använda mig av i grupperna.”

Rehabiliterings-pedagogik

”Kursen har givit mig mycket ny kunskap inom rehabiliteringspedagogik, den har också givit mig flera arbetsredskap. Lika viktigt är den ökad kunskap om mig själv som ledare. Jag har fått berkäftelse på både positiva och negativa sidor i min ledarroll. Detta tillsammans har gett mig ökad trygghet som ledare och en möjlighet att utveckla mig vidare inom mitt ledarskap för att hjälpa andra människor, framför allt människor i utsatta situationer.”

”Inte trodde jag att någonting kunde påverka mig så djupt på så kort tid! Men det är just vad denna kurs har gjort. Jag känner mig mycket rik – på nya insikter och kunskap! Jag har lärt mig väldigt mycket mer om mig själv och fått arbeta med mitt inre på ett sätt som jag inte trodde var möjligt. Och därför kan jag också framöver implementera delar av denna kunskap till kommande deltagare, på ett tryggt och enkelt sätt. ”

”Den här kursen har verkligen bjudit på insikter i hur möjligt det är att med bra metoder och kunskap kunna förändra sin inställning till sin sjukdom/situation. Det gör mig till en lugnare och mer respektfull person, vilket gynnar alla runtomkring.”

”Jag är så imponerad – och mycket nöjd med denna kursen. Ingen annan utbildning som jag har gått på, har givit mig så många konkreta verktyg som jag direkt kan använda i mitt dagliga arbete. Och dessutom, parallellt med detta har jag utvecklats som både människa och ledare. Tack!”

”Jag har under den här kursen fått massor av bekräftelse och kickar! Att läsa böckerna som ingår har varit en ren fröjd! Allt material på nätet och alla foruminslag har varit mycket inspirerande.”

”Denna kurs har gett mig inblick i mig själv och hur jag ser på personer som är sjukskrivna. Många av de saker som Gunilla har tagit upp är så självklara, men det betyder inte att man visste om det innan. För mig har kursen gett otroligt mycket, och jag längtar att få använda mig av allt det jag har lärt mig. ”