Förberedelsetid

Advent är en förberedelsetid för Jesu ankomst på julnatten. Allt färre bryr sig om anledningen till att vi faktiskt firar jul. Advent blir ett ständigt jagande mellan jobb, julklappsköp, lussefirande, skolavslutning, pepparkaksbak och julgranspyssel. Många har dessutom sociala måsten som de inte kan säga nej till. På julafton ska ingen vara ensam, hör man många människor säga. Därför träffas man även om man egentligen inte står ut med varandra. På julnatten är man helt slut. Kanske säger man till sig själv: Aldrig mer en jul på detta viset. Ändå upprepar man detta mönster år efter år efter år. Jag har sett det bland vänner, bland släktingar, bland patienter och bland Värkstadsbesökare.

Låt i stället advent blir en förberedelsetid för nyårslöften som verkligen kommer att resultera i den förändring du behöver göra för att må bra. Den som efter några glas vin på Nyårsafton bestämmer sig för att göra en radikal förändring (sluta röka, gå ner i vikt, ägna mer tid åt barnen, börja motionera osv.) brukar redan dagen efter Trettondagen vara inne i de gamla gängorna igen. Det är nu du ska börja ruva på dina nyårslöften.

Varför inte ge varandra tid i julklapp, respekt för varandras gränser och stöd och uppmuntran i en förändringsprocess. Att se och bekräfta varandra är julklappar med livslång effekt. Det finns färdiga pepparkakor, färdigkokt skinka och industribakade lussekattor att köpa. Låt inte föreberedelserna inför jul knäcka dig!

Trevlig 2:a advent önskar
Gunilla Brattberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *