Förväntningar och besvikelser

Förväntningar och besvikelser hör verkligen julen till. Som barn handlade det om julklappar. Som vuxen handlar det oftast om relationer. Man ska ta det lugnt, träffas och ha trevligt. Men ofta blir det stress, alldeles för många mänskliga möten och svårigheter att stå ut med varandra. För en del upprepas dessa förväntningar och besvikelser år efter år efter år efter år. Man saknar mod att säga nej, sätta stopp och följa sin vilja av rädsla för att andra ska bli besvikna. I stället blir man själv besviken. Kanske blir alla besvikna, om ingen vågar ändra på någonting. Det för tankarna till en text jag har snappat upp någonstans:

En jul när Pam höll på att förbereda middagen med sin mamma började hon plötsligt undra en sak. “Mamma – varje julafton så länge jag kan minnas har vi ätit skinka till middag. Och varje gång har du skurit av ändarna på skinkan. Varför gör du det? Påverkar det smaken eller näringsvärdet på något sätt?” Pams mamma funderade lite och sa sedan: “Jag vet faktiskt inte. Jag har alltid gjort så.” “Men varför?”, envisades Pam. “Jag såg min mamma göra det”, svarade hennes mor, “och jag antog väl att det var så man gjorde när man stekte julskinka.” De gick in i vardagsrummet och frågade Pams mormor varför hon skurit av ändarna på julskinkan, men hon hade inget bättre svar. Pam ringde resolut upp sin gammelmormor på ålderdomshemmet och frågade henne, och började skratta. “Det är för att när jag var nygift var vår stekgryta väldigt liten och julskinkan gick aldrig ner ordentligt i den.”

Kanske är det just denna jul du ska ändra på gamla rutiner som inte funkar i ditt och din familjs liv på 2000-talet.

Adventshälsningar

Gunilla Brattberg 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *