Vinnare eller förlorare

Helgens “predikotext” handlar om vinnare eller förlorare. Människor talar ofta om tur och otur. Den sjuke och lidande upplever sig ha haft otur. Man känner sig drabbad. Kanske tror man på en ond makt som styr. Man upplever sig som förlorare. I grund och botten handlar det om sannolikheter. Om sannolikheten att insjukna i en viss sjukdom är 10 procent, så insjuknar en av tio. Om man är den som insjuknar så upplever man sig ha “otur”, även om det troligen finns klara orsaker (genetiska, psykologiska, miljömässiga osv.) till att man insjuknar.

Förlorare är inte människor som har otur utan människor som inte gör något för att bli vinnare. Hur konstigt det än låter så kan en mycket sjuk människa uppleva sig som en vinnare. En vinnare ser sjukdomen som en utmaning, något man kan lära sig av. En förlorare ser sig som ett offer som väntar på att någon annan ska ingripa och ställa allt till rätta.

Det är vår attityd och inställning till det som sker som avgör om vi ska bli vinnare eller förlorare. Det positiva är att vi kan välja attityd och inställning, och därmed också välja om vi ska bli vinnare eller förlorare.

Trevlig helg önskar
Gunilla Brattberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *