Trons funktion

I snart fyrtio år har jag arbetat med att behandla och rehabilitera långtidssjukskrivna människor med smärtproblematik och stressrelaterad ohälsa. Jag vet inte hur många jag har mött, men det är åtskilliga. Något som har varit gemensamt för dem är att de inte har trott sig kunna må bättre. Vid läkarbesöket har de förväntat sig en trollkonst som ska göra att livet blir som före skadan eller sjukdomen. Få har haft insikt om den egna rollen, om hur man själv genom sitt sätt att tänka om sina smärtor/symtom kan påverka dessa.

Om man fokuserar på svårigheter så växer svårigheterna. Om man däremot fokuserar på möjligheter så växer möjligheterna. Det handlar om att byta “tänk”, se positivt – dvs. tro på sina möjligheter till en god livskvalitet – i stället för negativt. Den som inte alls tror på sin egen förmåga att förändra och förbättra sin livskvalitet står i vägen för sig själv. Visst kan man behöva hjälp för att komma vidare, men hur mycket hjälp man än får så hjälper den inte om man inte tror att saker och ting faktiskt kan förändras. Den misstror sina möjligheter till förändring lever bakåt, medan den som tror på förändring lever framåt. Det enda man kan göra något åt är framtiden. Ändå sitter väldigt många långtidssjukskrivna fast i dåtiden.

Trevlig helg
Gunilla Brattberg

2 Responses to “Trons funktion

  • Du skriver himla bra och så ofta jag orkar koncentrera mig ska jag försöka läsa din blogg!

    Fibro och depression här…

  • Hej Petra!

    Kul med en kommentar så att jag vet att någon läser och har nytta av det jag skriver. Det vore kul med lite mer dialog.

    Gunilla B.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *