Genom död till liv

Den kristna påskens långfredag handlar om Jesu korsfästelse och död. Vägen till hans korsfästelse kallas Via dolorosa, ett bekant uttryck för den som har läst mina böcker. Det sista Jesus sa på korset var: “Min Gud, min Gud, varför har du övergivit mig?” I kris och kaos känner man sig övergiven. Det gör man även om man befinner sig bland nära och kära och massor av vänner. När man brottas med livets existentiella frågor är man ensam. Det gör ont. Vill det sig illa dör man invärtes, samtidigt som man ser helt normal ut på utsidan. Därför kan ingen förstå hur illa det är fatt. Och kanske det värsta av allt: Återupplivningen måste man göra själv.

I stället för att söka förståelse hos andra bör man försöka förstå sig själv. Förändring kan bara komma inifrån. Allt liv kommer inifrån. Omgivningen kan “gödsla”, “vattna” och “gallra”, men själva livet måste man leva själv.

Människor i kris och kaos brukar tala om helvetet, det djupa svarta hålet. Det är just detta tillstånd som är “långfredagen”. Det går inte att komma djupare än så. Efter långfredagen är det dags att vända kurvan uppåt. Då går man livets väg – Via vitae.

Jag önskar er alla en trevlig och reflekterande påsk!

Gunilla Brattberg

One Response to “Genom död till liv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *