Beroende och avnavling

När man föds går paradiset går förlorat. Men längtan efter ett paradis där man blir sedd, förstådd och omhändertagen finns kvar hela livet. En del människor har svårt att skapa en tillvaro som ens har en gnutta av paradis. Somliga hoppas möta det i sjukvården och har stora, orealistiska förväntningar på vad sjukvården ska ge. Inte ens under optimala förhållanden kan vårdpersonalen möta dessa behov, och ”vagga” en människa tills hos klarar sig själv. Kanske är det denna paradisönskan som gör att vissa människor har så svårt att låta sig ”avnavlas” från sjukvården. När de är färdigbehandlade rycks de inte sällan tillbaka in i patientrollen. Alla människor är mer eller mindre beroende. En del kan inte leva utan en mental korsett i form av stödpersoner. I sunda relationer upplever man beroendets positiva sidor (stöd, tröst, gemenskap). I osunda relationer dominerar det negativa (fastlåsthet, dålig självkänsla, hopplöshet, utanförkänsla). Ett sunt beroende upplevs inte som ett beroende, utan som en förankring i tillvaron. Det handlar om att finna sin egen tyngdpunkt i stället för att luta sig mot andra. I ett sunt beroende är båda parter emotionellt självförsörjande.

Om du hör till dem som är livrädda för att bli beroende av andra människor så tänk på att ett sunt moget beroende av andra är en förutsättning för god hälsa. Om din rädsla för att bli beroende av andra medför att du avstår relationer så går du miste om det viktigaste i livet.

Trevlig helg
Gunilla Brattberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *