Ansvar

Alla som har mött mig i Värkstaden, eller i Värkmästarutbildningen på Internet, har hört mig tala om ansvar. Många långtidssjukskrivna människor anser att det är sjukvårdens ansvar att bota. Så länge det handlar om sjukdom och fysisk skada har sjukvården ansvar att undersöka, utreda, ställa diagnos och behandla – om det finns någon lämplig behandling. Men en mycket stor del av den nutida ohälsan handlar om hur människor lever sina liv. Det kan sjukvården inte ta ansvar för. Hur man lever, med eller utan olika symtom, har man själv ansvar för.

Det finns inga genvägar till att må bra. Det går inte att köpa symtomfrihet, glädje eller lycka. Ingen annan än jag själv kan se till att mitt liv blir tillfredsställande. Om jag har ett miserabelt liv är det mitt eget ansvar att försöka göra något åt det.

Många människor, som lever självdestruktiva liv, vet precis vad de borde göra för att må bättre. Men det gör inte detta. De rusar genom livet i jakten på att bli någon annan än de är. Därmed flyr de från sig själva, i stället för att möta sig själva, utforska det egna jaget, reflektera över sig själva, sina attityder och beteenden och vid behov justera den egna livsstilen, så att de blir medvetna människor med en sund självkänsla. Om du känner igen dig i detta är det hög tid att börja resan inåt.

Trevlig helg!
Gunilla Brattberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *