Identitet

I Sverige har många människor sin identitet i yrkesrollen. Vid långtidssjukskrivning går den identiteten inte sällan förlorad. Man frågar sig: Vem är jag nu? Många har haft sin identitet i görat. När de inte längre kan göra blir de förvirrade. För att må bra behöver man bygga upp en identitet i varat. Det är den jag är som är det viktiga, inte vad jag gör. Identiteten består av egenskaper, värderingar och attityder.

Det är oerhört vanligt att människor uttrycker sig i man-form. Man använder ordet man i stället för ordet jag. Därmed lutar man sig mot vad andra tycker och tänker i stället för att själv stå för sin åsikt. Ett bra sätt att stärka sin identitet är att börja säga jag i stället för man. Jag tycker så här. Jag anser att … Jag vill. Jag behöver. Därmed tvingas man fundera över sina behov och värderingar, och då växer identiteten successivt fram.

Trevlig helg!
Gunilla Brattberg

3 Responses to “Identitet

  • Anonymous
    15 år ago

    Ja, stor identitet har man i sin yrkesroll. Jag har länge varit deltidssjukskriven och befinner mej snart i en process med läkare och försäkringskassa om att gå från sjukskrivning till sjukersättning på 50%. Det svåraste jag har kämpat med i detta är just min identitet. Jag har en (felaktig) bild av hur en sjupensionär är, och sådan är ju inte jag! Jag VILL jobba mer än halvtid, men har insett att jag inte kan det. Detta har tagit på min stolthet. Nu ska jag altså försvara detta beslut om att halvtid är rätt för mej, trots att jag egentligen protesterar emot det… Jag har insett att det också i mej finns en prestige i att arbeta!
    När jag nu har insett detta är det väl nästa steg att arbeta mer med mitt "vara"…

  • Hej!

    Du borde läsa min bok Att acceptera det oacceptabla – och förresten även andra böcker jag skrivit. Jag tror du kan få hjälp av dem. Du hittar dom på https://www.varkstaden.se/bokhandel.

    Gunilla Brattberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *