Medvetna och omedvetna val

För den långtidssjukskrivne brukar val vara ett laddat ord. När man känner sig som ett offer upplever man inte att man har några val. Man kanske inte kan välja det man helst av allt vill. Ändå gör man val hela tiden. Man väljer t.ex. hur man förhåller sig till sina symtom, sin sjukdom, sitt arbete, sina vänner, sina nära och kära och inte minst sig själv. De val man gör när det gäller tankar och beteenden får konsekvenser. Dessa val är helt avgörande för hur man kommer att må. Den som inte upplever sig har några valmöjligheter gör omedvetna val. Det är viktigt att föra upp dessa val till medvetandet. Först då kan man påverka dem. Hur underligt det än kan låta så kan man i stor utsträckning välja hälsa. Det är hur jag väljer mina tankar och mitt beteende som avgör hur jag kommer att uppleva min hälsa. Man kan ha en sjukdom, men ändå känna sig frisk – i sinnet.

Trevlig helg!
Gunilla Brattberg

3 Responses to “Medvetna och omedvetna val

 • Hej!
  Som brukligt en intressant blogg.Min tanke blir denna om att välja hälsa. Det gungerar många gånger rätt så bra, men så kommer det tillfället där jag måste göra något direkt och kanske även i upprört tillstånd. Då är det svårt att välja hälsa. När kroppen säger ifrån, fast jag vill och själv tycker att jag måste. Då gör i allafall jag saker som bidrar till att jag (tillfälligt) får mer värk under en tid, blir sämre och får svårare aatt gå. Där tänker jag att mitt personliga arbete med att välja hälsa ligger. Dvs att llära mig att använda min kropp på ett sådant sätt att jag ibland har reurser över att klara av akuta situationer.
  Mvh
  Piia-Liisa

 • Hej!

  Det gör inget om man "väljer" ohälsa då och då bara man har bra basvanor och inte regelmässigt stressar sin kropp mer än den tål.

  Hälsn
  Gunilla

 • Det var just det där att inte regelmässigt stressa sin kropp…
  Det är så lätt att tänka "det gick ju igår, så då går det idag och imorgon också" även fast jag vet att det inte fungerar så…
  Mvh
  Piia-Liisa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *