Rik på riktigt

Alla människor vet egentligen hur de vill leva sina liv. Man vill ha ett liv rikt på innehåll och upplevelser. Men för många handlar vardagslivet mer om att jaga pengar. Att något har ett värde beror på att det finns någon som värderar detta något. Att värde så ofta förknippas med pengar beror i stor utsträckning på att man med hjälp av pengar kan köpa mycket av det som man upplever värdefullt. Men det bästa i livet är gratis, kärlek, relationer, naturupplevelser, musik m.m. Det som nutidsmänniskan kanske saknar mest i sitt liv är tid. Det finns två typer av tidsbegrepp. Det ena har med klocktid och kvantitet att göra. Det andra har med upplevd tid och kvalitet att göra. Lika nedbrytande som det kan vara att sakna tid kan det vara att ha för mycket tid. Oändligt långsamt kryper den fram när man är sysslolös. Man fördriver tiden med ett rastlöst växlande mellan att äta, sova, äta igen, sitta, ligga, se på TV, vila, äta osv. Människor som har för lite tid behöver strukturera sin tid för att bli mer effektiva och därmed spara tid. De som har för mycket tid behöver också strukturera tiden. Det är viktigt att ge dygnet struktur, att införa rutiner. Människan har behov av rutiner att vila i. Många är inte medvetna om det förrän rutinen störs.

Du behöver troligen ingen expert som talar om för dig vad som är bra eller rätt, och vad som är rikedom för dig. Om ditt vardagsliv är ”fattigt” är det dags att göra något åt det. Som långtidssjukskriven har du förmodligen mer tid än de som förvärvsarbetar. Förvaltar du den tiden så att du känner dig rik?

Trevlig helg!
Gunilla Brattberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *