Prioritering

Människor har en massa måsten, saker som man bara måste göra. De uppfattar att någon har ålagt dem att göra detta. När de tillfrågas om vem som kräver att de måste göra det de tror sig vara tvungna att göra kommer de för det mesta fram till att de är de själva som anser att de måste. Det råder en måste-kultur i dagens samhälle. Ofta säger man att man måste även om sådant man verkligen vill göra, t.ex. hämta barnen på dagis eller gå på en begravning. Genom att definiera sitt liv i måste-termer blir allt man gör onödigt kraftslukande. Måsten suger kraft. Det är skillnad på att tänka: ”Jag måste städa köket” och ”Jag vill ha fint i köket.” Tänker man i vill-termer går det mycket lättare att städa. En människa som mår bra har balans mellan sådant de måste göra och sådant de vill göra. När symtomen kommer och de blir sjuka är det sådant man vill göra som tas bort. Kvar blir bara måsten. Det fungerar om symtomen är kortvariga. Men den som bara gör det hon måste göra dag efter dag, vecka efter vecka, månad efter månad, år efter år blir sjuk av detta. Hon behöver hitta en ny balans på en lägre nivå, med färre måsten och flera vill.

Alla människor behöver göra sådant som är lätt och roligt, lätt och tråkigt, svårt och roligt samt svårt och tråkigt. Ta det som suger mest kraft och tid när du är som piggast. Det som är svårt och tråkigt kan du göra till ett litet projekt så blir det roligare. Förmodligen är du funtad så att du kan göra mindre trevliga saker för att senare få positiva upplevelser. Bygg därför in belöningar i din vardagsstruktur. Du kan ta sig igenom tråkiga jobbiga arbetsuppgifter genom att göra dem som beting som belönas med att du får göra något du vill göra.

Trevlig helg!
Gunilla Bratterg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *