Avgiftad och pånyttfödd

En del äter för lite läkemedel, andra äter för mycket. Några äter fel läkemedel, medan somliga äter rätt läkemedel men på fel sätt. Man äter smärtstillande läkemedel för att få smärtlindring. Men det förekommer också att man får värk av värkmedicin. Vissa människor tål stora doser smärtstillande läkemedel utan att bli påverkade. Andra blir oerhört påverkade av normala doser. När läkemedlen inte hjälper ökar man doserna och provar fler läkemedel. En del tar också till alkohol i avstressande och smärtstillande syfte. Bruk av alkohol och läkemedel kan lätt övergå i beroende och missbruk. När man är i riskzonen för beroende brukar man alltid se till att man har läkemedel med sig. Läkemedel är det första man packar i sin väska när man ska lämna hemmet. Man glömmer aldrig att ta dem med sig. Beter man sig så kan det vara dags för en läkemedelssemester. Ibland leder det till att smärtan minskar. Men skulle den inte göra det kan man börja igen efter läkemedelssemestern. Då med ett läkemedel som hjälper, i stället för flera olika läkemedel som inte ger tillräcklig symtomlindring.

Har du tänkt på att minska din konsumtion av läkemedel? Har någon klagat över att du äter för mycket medicin? Har du haft skuldkänslor över att du äter för mycket tabletter? Har du någon gång börjat dagen med en lugnande eller smärtstillande tablett för säkerhets skull? Då är du i riskzonen för ett beroende.

Trevlig midsommar!
Gunilla Brattberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *