Etik och moral

I texten skriver jag om att skilja mellan vad som är rätt och vad som är gott, vad som är en rätt handling och vad som är en god handling. Under åren har jag mött massor av människor som kämpar för sin rätt. Det kan handla om att få rätt mot arbetskamraterna, chefen, försäkringskassan, försäkringsbolaget, anhöriga eller vänner. Om man vet att man har rätt vill man också få rätt. Ibland går den kampen överstyr. Den suger så mycket energi att den äventyrar hälsan. Man brukar kalla människor som till varje pris kämpar för sin rätt som rättshaverister. För eller senare haverera de.

Det finns en brytpunkt när man bör sluta att kämpa för sin rätt och i stället ägna sin energi åt vad som är gott – t.ex. för den egna hälsan. Det kan vara gott att svälja förtreten och gå vidare i livet. Det kan vara gått att förlåta sig själv och andra för det som skett och få frid inombords. Det kan vara gott att strunta i de försäkringspengar man anser ha sig ha rätt till för att i stället få ett bra liv men med lite sämre ekonomi. Det kan vara gott att bjuda andra på att de kanske har rätt för att behålla en viktig relation. Ofta handlar det om att ta en prestigeförlust. Men vad är prestige mot ett bra liv?

Om du har någon gammal surdeg som suger energi, så ägna denna helg åt att fundera över om det är dags att lämna den, för att kunna njuta fullt ut av allt det positiva i ditt liv som förmodligen också finns.

Trevlig helg
Gunilla Brattberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *