Acceptans

Acceptans är ett viktigt ord. Jag har skrivit och talat om det i åratal, men först under senare år har forskningen kommit fram till att acceptans är en förutsättning för förändring. Inte förrän man har accepterat det som har hänt kan man göra något åt det. Acceptansen, till skillnad från förnekelsen, gör att man kommer åt det svåra och kan bearbeta det och lämna det bakom sig. Inom psykoterapin talar man om den tredje vågens psykoterapier, s.k. acceptansterapier. I Värkstadens Internetrehabilitering startar jag med en Acceptanskurs.

Acceptans är en mental process som kan underlättas med olika metoder, t.ex. meditation i olika former. Mindfulness (medveten närvaro) är just nu i ropet. Det är en utmärkt metod, med vilken man tränar sig i att våga vara närvarande även i det svåra. När man vågar det är det svåra inte längre så svårt. Det är oftast undvikandet av det svåra som ställer till de största problemen.

Avsätt en stund denna helg åt att fundera över om och vad det är du har stängt in i ditt inre och inte vågar möta. När spökena kommer ut i ljuset upptäcker man att det inte är några spöken.

Trevlig helg!
Gunilla Brattberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *