Präktighet

I ordboken står det så här om ordet präktig: ordentlig, rejäl, god, praktfull, gedigen, stor och av god kvalitet. Det låter ju jättebra alltihop. Så klart man ska sträva efter att vara präktig. Men åtminstone i mina trakter så har ordet präktig en del bismak.

Människor som jämför sig med präktiga människor känner sig underlägsna, mindre värda, slarviga och av sämre kvalitet. Det har egentligen inte så mycket med den präktiga människan att göra. Problemet sitter hos den som jämför sig med den präktiga. Jämförelser gör bara människor som har dålig självkänsla, och i relation till den präktiga blir självkänslan ännu sämre.

Men problemet kan också sitta hos den präktige. Vissa präktiga människor predikar. De har sig själva som norm och tycker att allt som avviker från denna norm är ofullkomligt. Det kan ge sig uttryck i förmaningar, tillrättavisningar och gliringar som stör relationen till andra mindre präktiga människor.

Ägna en stund denna helg åt att fundera över din relation till ordet präktig. Jämför du dig med andra människor? Är du den du vill vara? Om du vill vara mer “präktig” vad kan du då göra i stället för att känna dig underlägsen i brist på präktighet?

Trevlig helg
Gunilla Brattberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *