Sjukdomsroll

När livet har gått sönder, när man inte kan leva upp till den man vill vara, när man inte når de mål man har satt upp, när det värker både i kropp och själ, när man inte känner sig bekräftad i detta, när man inte upplever sig vara någon – då kan man bli bäst på att må sämst.

Under åren har jag mött många människor som söker bekräftelse i just detta, att må sämst. Om det är det enda sättet att få tillräckligt med bekräftelse så är man förstås rädd om sin värk och smärta och sitt dåliga mående. Omedvetet strävar man för att behålla sina symtom. Man motverkar förbättring. Vid en förbättring skulle ju bekräftelsen upphöra. Det är inte ovanligt att människor som håller på att bli bättre i sin sjukdom insjuknar i en depression. Det blir den räddningsplanka man omedvetet skaffar när övriga symtom upphör. Allt detta sker oftast på ett omedvetet plan. När man tillfrågas, säger man förstås att man vill bli frisk. I medvetandet vill man bli frisk. Men tillfrisknande för också med sig en hel massa krav. Så omedvetet kan man motarbeta tillfrisknandet.

Den som känner igen sig i detta har ett mödosamt arbete tillbaka till ett bra liv med goda relationer. Det handlar om att byta ut hela sitt bekräftelsesystem, se ett värde i, och uppmuntra/uppskatta/bekräfta sig själv i varje steg som leder bort från symtomen. I stället för att vara bäst på att må sämst behöver man vara bäst på att må så bra det går med den sjukdom man har. Då byter man fokus från det sjuka till fokus på det friska, som alltid också finns i en människas liv. Och då blir man friskare!

Ägna en stund denna helg åt att fundera över dina egna sätt att skaffa livsnödvändig bekräftelse. Gör du det på ett sunt sätt? Eller gör du det på ett sätt som sätter krokben för dig själv?

Trevlig helg!
Gunilla Brattberg

2 Responses to “Sjukdomsroll

 • Anonymous
  11 år ago

  Hej jag känner igen mej i det du skriver. Problemet i de flesta av dina inlägg är att alla saker du tar upp stämmer.Men alla vi som sitter i dessa situationer motarbetas med sveriges byrokrati att man tillslut är så nerstämd att man har svårt att ta sej tillbaka.Gäller hjälpmedel,färdtjänst,handikappresurser och luddiga svar från läkare om hur,var,vad man ska vända sej för en smidig väg tillbaka till arbetsmarknaden.Problemet jag har är smärta och funktionsnedsättning i ben och kropp.Har när jag skriver detta inte varit utanför portdörren själv mer en 20gånger på 6mån på grund av byrokratin mellan innstanser inom vården.
  Min dröm är att när nästa person hamnar i en situation som min ska den få all hjälp med hjälpmedel,resemöjligheter in/ut vården,rehab klart,kontakt möjligheter vid problem,kommuntele
  innfo skickad hem,Försäkringskasse innfo vad man ska skicka in.
  Skulle alla dessa saker fungera skulle kanske hälften av de psykiska
  problemen avklaras.För man orkar inte när man har ont,sover dåligt,äter starka mediciner och försöker kämpa sej tillbaka.Hälsningar Kenneth

 • Hej Kenneth!

  Vet du artt Värkstaden har rehabilitering över Internet? Det är kanske något som skulle passa dig. Det finns mer information på http://www.varkstaden.se.

  Hälsningar
  Gunilla Brattberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *