Anhörigas oro och förståelse

Alla som drabbas av något svårt är under en period upptagna av att andra ska förstå hur man har det. Man jagar förståelse – och bekräftelse. En del fastnar där. Hela livet blir en jakt på förståelse. Man känner sig oförstådd, missförstådd, obekräftad, vilsen, arg och besviken. Livet blir en plåga.

Faktum är att ingen annan fullt ut kan förstå hur en person känner sig. Man kan försöka förstå, och man kan ana. Och självklart ska man respektera personens beskrivning av sitt lidande. Den som säger att hon förstår precis är helt enkelt inte trovärdig.

Ju förr man kan lägga ned projektet att bli förstådd desto bättre. Då får man energi över till att försöka förstå sig själv. Ju mer jag kan om min sjukdom eller skada, och ju mer jag förstår över sambandet mellan hur jag tänker och beter mig och hur jag mår, desto större möjlighet har jag att vända den negativ hälsospiral till en positiv.

Helgens budskap är således: Sluta tänk på vad andra tycker och tänker. Fokusera i stället på vad du själv tycker och tänker om dig själv och det tillstånd du befinner dig i.

Hälsningar
Gunilla Brattberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *