Vilodagens arbete

Helgens predikotext handlar om vila. Vila är livsnödvändigt, samtidigt går det inte att vila sig i form. Ett utmattningssyndrom beror sällan på att människan varit för aktiv. Det har sin grund i att hon inte har avsatt tid för vila och återhämtning. Människan behöver en balans mellan aktivitet och vila för att må bra. För mycket och för lite vila leder till ohälsa.

Nutidsmänniskan jagar, inte villebråd som tidigare generationer gjorde, utan upplevelser. I sin jakt på mening i livet jagar man nöjen, underhållning och häftiga upplevelser för att slippa uppleva tomheten inombords. Man flyr långtråkigheten.

Nästan alla som talar om långtråkighet betraktar den som något ont. I långtråkigheten tvingas man umgås med sig själv. Det är inte alltid så kul att behöva möta sig själv. Det kan vara ångestfyllt. Den som inte står ut att möta sig själv och att ha tråkigt kan förmodligen inte heller vila. Men tråkigheten och ledan har också en potential. Den rymmer möjligheten till självinsikt. Den som vågar erfara långtråkigheten/ledan lär känna sig själv och får perspektiv på sitt liv. Det finns en mening i långtråkigheten. Ur den växer kreativiteten. En människa som jagar mellan olika aktiviteter är sällan kreativ. Utan kreativitet klarar man inte av en förändringsprocess. Då sitter man fast där man är.

Så även om allting numera går att göra dygnets alla timmar så är det viktigt att du bokar in vilodagar med jämna mellanrum, dagar när du bestämmer träff med dig själv och reflekterar över ditt liv.

Låt kommande helg bli en sådan tid!

Gunilla Brattberg

4 Responses to “Vilodagens arbete

  • åh så bra skrivet. Jag gillar framförallt: tråkigheten har potential att leda till självinsikt

  • Hej Petra!

    Så kul att du läser och gillar det jag skriver. Jag tror att det är ett stort samhällsproblem att människor idag är så oerhört stressade att de aldrig har långtråkigt. Därmed får de inte heller tillgång till sin kreativitet.

    Gunilla B.

  • Hej Gunilla!
    Kanske minns du mig, Anna-Karin från Pacemaking i Jönköping. Jag har just haft en långtråkighetsperiod och kan stämma in i allt du skriver om det. Är nu på väg in i kreativiteten igen och det är så roligt!
    Jag blev glad att hitta din blogg. Kommer att titta in i den lite då och då. Många varma tankar från mig till dig!

  • Hej Anna-Karin!

    Visst kommer jag ihåg dig. Kul att du är på väg in i en kreativitetsperiod!

    Hälsningar
    Gunilla B.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *