Åsikter och insikter

Det är stor skillnad på åsikter och insikter. Åsikter bottnar i ogrundade uppfattningar om saker och ting. En människa med åsikter talar ofta om för andra hur det är. Hon är inte heller påverkbar utifrån. Ofta kan hon inte tillgodogöra sig rehabilitering. Hon har bestämt sig för hur det är och vill inte utmana sina åsikter. Insikt är något helt annat. En verklig insikt får konsekvenser. Det räcker dock inte med en intellektuell insikt. Man behöver en känslomässig insikt för att ta första steget till förändring. Det är vanligt att långtidssjukskrivna människor lyssnar på föredrag med syfte att få facit till sina problem. En del går på mängder av föredrag utan att det händer ett skvatt med dem. De frön föreläsarna sår hamnar på ”hälleberget”. Där kan inga insikter växa fram. Först när man har öppnat sig själv för påverkan kan andra människors ”frön” gro och växa.

Att byta sina åsikter mot insikter är att mogna som människa. Fundera över vad du har för underlag för dina åsikter. Har du ärvt dem? Finns det egna erfarenheter bakom dem? Om inte är det kanske dags att revidera dem. Annars kan det bli så att dina ogrundade åsikter styr ditt liv åt ett håll du inte vill.

Trevlig helg
Gunilla Brattberg

2 Responses to “Åsikter och insikter

  • jag kan bara hålla med igen *s* när du skriver det såhär blir det så tydligt. Återigen fann jag en härlig fras: Att byta sina åsikter mot insikter är att mogna som människa

  • Men å andra sidan så kan insikter göra att man äntligen får åsikter om något man inte tidigare vågat ha åsikter om då man inte haft insikt i frågan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *