Självupptagenhet

Ett annat ord för självupptagenhet är narcissism. Det betyder förälskelse i det egna jaget. Det finns en sund narcissim, men när man talar om narcissism menar man vanligen den osunda formen – då människan blir odrägligt självupptagen och oupphörligen söker beröm och beundran från andra männ­iskor. Narcissisten har svårt att se gränser mellan sig själv och andra. Hon saknar en realistisk syn på sig själv och missbrukar andra för att få sina behov tillfredsställda. Trots detta har hon svårt att glädja sig. Hon är på ständig jakt efter den kärlek hon gick miste om som barn. Narcissistens stora problem är skammen. Den är så outhärdlig att hon lägger sig till med metoder för att inte alls känna den. Narcisissten nöjer sig inte med att vara duktig eller ens väldigt duktig. Hon måste vara bättre än alla andra för att inte känna sig värdelös. Narcisisster är omgivna av ett märkligt kraftfält som det är svårt att hålla sig utanför, och nästan omöjligt att ta sig ur när man väl har dragits in i det. Andra människor finns för att hålla med, lyda, smickra och vara till lags för att tillfredsställa narcisisstens behov. Att bli ett föremål för narcis­isstens uppmärksamhet kan vara berusande. Men när man inte längre kan användas till att blåsa upp narcisisstens bräckliga självkänsla går luften ur en. Narcissiten själv, liksom hennes omgivning, brukar må dåligt. Till den narcisisstiska störningen hör att individen själv är helt omedveten om sitt grundproblem.

Har du mött människor med en överdriven känsla av att vara en betydande person, som är upptagna av fantasier om obegränsad framgång, som kräver din beundran, har orimliga förväntningar och utnyttjar andra? Då har du troligen mött en narcissist. Om du är ett offer för en narcissist så mår du troligen dåligt. Det gör du också om du själv har narcissistiska drag.

Trevlig helg!
Gunilla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *