Fördomar

Fördomar är sådant som andra har. Ofta är det svårt att se sina egna fördomar, även om de är helt uppenbara för andra. Alla har fördomar. För att växa som människa behöver man bli medveten om dessa. Det är först då man kan göra något åt dem, eller åtminstone välja att inte ge uttryck för dem.

Fördomar bottnar i okunskap. Man bildar sig ogrundade uppfattningar om andra människor och företeelser utan att ha en aning om hur det egentligen ligger till. I fördomens väsen ligger att man generaliserar. Invandrare är si och så. Svarta är si och så. Sjukskrivna är si och så.

I värsta fall kan man själv drabbas av sin egen fördom. Om man har vuxit upp med budskap om att man ska arbeta och göra rätt för sig så föraktar man sig själv när man blir sjukskriven och inte längre kan göra det. Det kommer in ett självdestruktivt moment i sjukdomsbilden som kan förvärra den. Man kan inte acceptera det läge man har hamnat i. Därmed är man inte heller mottaglig för rehabilitering. Ägna en stund denna helg åt att syna dina fördomar.

Trevlig helg
Gunilla Brattberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *